ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝΕΙΣΑΓΩΓΗ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ


"ΤΕΤΡΑΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ"


ΑΛΛΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ
"ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ"

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ
"ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ"

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Βάση του προγράμματος απετέλεσε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδιασμού ενός Ευρωπαϊκού Master on “Systems Behavior” που περιλάμβανε τη κατεύθυνση «Family therapy”. Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο Καθηγητής Νίκος Παρίτσης και συμμετείχαν 6 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και συμμετείχε και ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Juan Linares, μετέπειτα και Πρόεδρος της EFTA.

Ένα δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο ''ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ'' ξεκίνησε το 1996 σαν πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Ν. Παρίτση. Χρηματοδοτήθηκε επίσης από την Ε.Ε. στα πλαίσια Ερευνητικού Προγράμματος για την επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων κοινωνικού αποκλεισμού και υλοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το διαχειρίστηκε ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

1996 - 1998:
Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 15 επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχίατροι, ενώ παρέδωσαν διαλέξεις Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι επιστήμονες από το χώρο της συστημικής επιστήμης.

2002:
Πραγματοποίηση στον Αγ. Νικόλαο ενός "Εντατικού Θερινού Σχολείου στη Συστημική Επιστήμη", στο οποίο συμμετείχαν ψυχολόγοι, ψυχίατροι, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ, και δίδαξαν καθηγητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Το Πρόγραμμα αυτό, έχει αναπτυχθεί με βάση τις γενικές αρχές του κλάδου εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θεραπείας Οικογένειας (European Family Therapy Association, EFTA). Οι απόφοιτοι του προγράμματος γίνονται δεκτοί ως μέλη τόσο από τις ελληνικές Εταιρείες Συστημικής Θεραπείας όσο και από την EFTA.

Επίσης το πρόγραμμα αυτό συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος μαζί με άλλα 6 μέλη του επιμελητηρίου Ινστιτούτων Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θεραπείας Οικογένειας (EFTA TIC) με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Νικόλαο Παρίτση, υπήρξε ιδρυτικό μέλος μαζί με άλλα 15 μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Θεραπείας Οικογένειας, προδρόμου της EFTA.

Φορέας του προγράμματος μέχρι το 2009 ήταν το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ειδικός Λογαριασμός) και από το 2010 ύστερα από έγκριση του EFTA TIC το πρόγραμμα συνεχίζεται με τους ίδιους διδάσκοντες και το ίδιο βασικό περιεχόμενο, εμπλουτισμένο με έμπειρους εκπαιδευτές στη συστημική θεραπεία και μέλη της EFTA.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με το ίδιο περιεχόμενο και διδάσκοντες σε Ηράκλειο και Αθήνα και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που διαχειριζόταν ο Ειδικός Λογαριασμός κονδυλίων έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο "Μελέτη και Παροχή Υπηρεσιών σε Ανθρώπινα Συστήματα Συμπεριφοράς".

Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρική κος Νίκος Παρίτσης.